• Gratis cadeauservice
 • Gratis verzending vanaf €100*
 • Voor 16:00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden

4,7

Hanneke - 21 / Nov / 2022

Spelen met blokken

Op vrijwel elke school of kinderopvang is er wel een bouwhoek te vinden. Blokken zijn al generaties lang een speelgoed klassieker. Het is een typisch voorbeeld van open einde speelgoed wat eindeloos leuk blijft en met je kind mee groeit. Met het blokkenspel bouwt het kind een eigen wereld op. Naarmate kinderen meer ervaring hebben in het bouwen, groeit de fantasie, gebruiken ze meer blokken en worden de bouwsels ingewikkelder en decoratiever. Kinderen ontwikkelen daardoor niet alleen hun fijne en grove motoriek, maar leren ook logisch redeneren, vooruitdenken en voorspellen. Behalve leuk, ook hartstikke leerzaam dus.

Spelen met blokken
Wijsneus blog

Sjouwen en verplaatsen

De ontwikkeling van het leren bouwen met blokken verloopt via een aantal herkenbare stadia die universeel zijn. Zo gebruiken jonge kinderen blokken nog niet om mee te bouwen. Het is materiaal om mee te ontdekken. Ze beleven plezier aan het sjouwen en verplaatsen van de blokjes. Hiermee ervaren ze de kracht van het eigen lichaam en de eigenschappen van materialen.

Stapelen en omvallen

Vanaf het moment dat je dreumes kan staan en balans weet te houden begint hij of zij met stapelen. Blokje voor blokje wordt er een toren gebouwd, welke vervolgens weer omvalt. Eindeloos herhaalt dit spel van stapelen zich. Al doende leert het kind hoe een toren stevig en krachtig gestapeld wordt. Er is dan nog geen ordening of patroon zichtbaar bij het stapelen van de blokken.

Overbruggen en omheiningen

Naarmate het kind ouder wordt breiden de bouwwerken zich steeds verder uit en gaan ze de breedte en de hoogte in. Wat opvalt is dat jongens vaak in de hoogte bouwen en meisjes meer in de breedte. Daarna wordt het overbruggen ontdekt. Twee blokken met een tussenruimte worden door een derde blok verbonden. Vervolgens ontstaan er omheiningen: ronde of vierkant gevormde bouwwerken. Deze worden vaak gevuld met ander speelgoed, bijvoorbeeld diertjes of auto’s.

Benoemen en reconstructie

Zo tussen de 3 en 4 jaar gaan kinderen hun bouwwerken ook echt benoemen. Ze maken bijvoorbeeld een dierentuin of ziekenhuis en noemen het dus ook zo. Dit betekent nog niet dat het kunstwerk er ook werkelijk op lijkt. Pas later worden de bouwsels een reconstructie van de werkelijkheid. Wanneer ze dan hun eigen klaslokaal namaken wordt er nagedacht over hoe deze werkelijk is ingericht. Waar zit de deur? Waar staat het bureau van de juf?

Eigen tempo

Elk kind ontwikkelt het blokkenspel in een eigen tempo. Sommige slaan fasen over of ontdekken verschillende fasen op één dag. Het bouwen met blokken draagt uiteraard bij aan de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht en de oog- hand coördinatie. Maar kinderen leren bijvoorbeeld ook:

 • Vormen herkennen en benoemen
 • Eigenschappen van het materiaal ontdekken
 • Begrippen als ‘boven’, ‘onder’ en ‘achter’ gebruiken
 • Logisch nadenken over hoeveelheden, ordenen, volgordes en afmetingen
 • Hun creativiteit te gebruiken bij de vormgeving en het maken van patronen

Houten blokken

Onze voorkeur gaat uit naar houten bouwblokken. Behalve het duurzaamheidsaspect hebben houten blokken ook het gewicht dat passend is bij de omvang. Een houten blok op je teen laten vallen doet inderdaad pijn, maar zo leren kinderen wel de waarde van het gewicht. Houten blokken klinken, ieder formaat en iedere soort heeft een eigen klank. Ben je bang voor veel lawaai bij omvallende torens op je harde vloer? Leg er dan een fijn vloerkleed onder, want dit gaat zeker vaak gebeuren! Bekijk hier onze collectie met houten blokken. 

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • 5 tips voor het wassen van wollen baby- en kinderkleding
  02 / Jan / 2024

  Hanneke - 21 / Nov / 2022

  5 tips voor het wassen van wollen baby- en kinderkleding

 • Top 5 cadeau's voor de feestdagen
  01 / Nov / 2023

  Hanneke - 21 / Nov / 2022

  Top 5 cadeau's voor de feestdagen

 • Opening #Circus Wijsneus
  13 / Sep / 2023

  Hanneke - 21 / Nov / 2022

  Opening #Circus Wijsneus

 • Drop dates AW23
  11 / Jul / 2023

  Hanneke - 21 / Nov / 2022

  Drop dates AW23

 • Wijsneus gaat verhuizen
  26 / Apr / 2023

  Hanneke - 21 / Nov / 2022

  Wijsneus gaat verhuizen

 • Open einde speelgoed
  21 / Mar / 2023

  Hanneke - 21 / Nov / 2022

  Open einde speelgoed

 • Spelen met blokken
  21 / Nov / 2022

  Hanneke - 21 / Nov / 2022

  Spelen met blokken

 • Loose Parts Play - wat en waarom?
  01 / Sep / 2022

  Hanneke - 21 / Nov / 2022

  Loose Parts Play - wat en waarom?

 • Gouden tips voor een duurzaam Sinterklaasfeest
  01 / Sep / 2021

  Hanneke - 21 / Nov / 2022

  Gouden tips voor een duurzaam Sinterklaasfeest

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wijsneus 9.7 / 10 - 300 Reviews @ Feedback Company
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »