• Gratis cadeauservice
 • Gratis verzending vanaf €75*
 • Voor 16:00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden

9.7300+ beoordelingen

Hanneke - 21 / Mar / 2023

Open einde speelgoed

Open einde speelgoed
Wijsneus blog

Open einde speelgoed

Het speelgoed bij Wijsneus is altijd inspirerend en fantasierijk. Een groot deel ervan kan op allerlei manieren worden gebruikt en is toepasbaar in verschillende scenario’s. We noemen deze categorie open-ended toys. Maar wat betekent dat nou eigenlijk, open einde speelgoed?

Wat is open einde spel?

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en verkennen de wereld om hen heen door middel van speelervaringen. Spelen met een open einde kan worden omschreven als spelen zonder vooraf bepaalde beperkingen en geen vaste oplossing. Kinderen volgen gewoon hun verbeelding om het spel de richting op te laten gaan die hun creativiteit hen op dat moment ingeeft. Omdat er geen vastgestelde uitkomsten zijn, is er geen ‘goed’ of ‘fout’ bij open einde spel.

Wat is het verschil tussen open einde en gesloten einde speelgoed?

Items met een gesloten-einde worden ook wel made for purpose toys genoemd. Dit type speelgoed kent vaak één mogelijke spelwijze – denk aan puzzels of spelletjes die een vooraf bepaalde conclusie hebben. Een puzzel is op een bepaald moment af en heeft meestal slechts één mogelijke oplossing. Een spel heeft één juiste gebruiksaanwijzing, er wint iemand en dan is het afgelopen. In de handen van een kind kan een stok daarentegen alles zijn wat ze willen en dus ook steeds weer iets anders. Een paard, een gitaar, een toverstaf… Open einde speelgoed is veelzijdig en moedigen een kind aan om hun verbeelding en creativiteit te gebruiken. Er zijn geen regels, geen verwachtingen, geen specifieke problemen om op te lossen en er is geen druk om een eindproduct af te leveren.

Wat zijn de voordelen van open einde speelgoed?

Open-einde speelgoed heeft veel voordelen. Het stimuleert de verbeelding en het vermogen om symbolisch en abstract te kunnen denken. Dit prikkelt de creativiteit en de intelligentie. Het creatieve karakter van open einde spel traint daarbij de cognitieve vaardigheden, zoals werkgeheugen, flexibiliteit en zelfregulatie. Zelfregulatie is het vermogen om emoties en gedrag te beheersen en impulsen te weerstaan. Dit vraagt om (zelf)beheersing en discipline. Middels open-ended play ontwikkelen kinderen ook hun sociale en emotionele vaardigheden. ‘Doen alsof’ vraagt om empathie, samenwerking en oplossingsgerichtheid. Doordat kinderen zelf het spel bepalen en daarmee ook de regels en instructies oefenen ze ook met beslissingen en leiding nemen.

Grapat koop je bij Wijsneus

Is open einde speelgoed duur?

Soms wordt er gedacht dat open-einde speelgoed hoog geprijsd is. Voor sommige bekende merken is dit inderdaad het geval. Dit zijn vaak merken met bijzondere (klassieke) ontwerpen. Open-einde speelgoed wordt vaak duurzaam geproduceerd en gemaakt van zeer hoge kwaliteit (natuurlijke) materialen. Bij Wijsneus verkopen we uitsluitend merken die aan onze hoge duurzaamheidsnorm voldoen en daar hoort een passende prijs bij. Toch betekent dit niet dat je per definitie duurder uit bent. Doordat het speelgoed meerdere doeleinden kent wordt er vaak meer én langer mee gespeeld. Open einde speelgoed is niet trendgevoelig en groeit met je kind mee. Onze producten zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur

5 tips om open einde spel te stimuleren:

Door bewuste keuzes te maken, heb je maar weinig items nodig om open einde spel te kunnen stimuleren. We geven je hieronder graag nog een paar tips.

 1. Kies voor speelgoed zonder opdruk. Zo kan een auto een vrachtwagen, schoolbus en brandweerauto zijn. En met de magnetische tegels van Connetix bouw je een prinsessenkasteel maar ook een politiebureau.
 2. Neem speelfiguren met een neutrale gezichtsuitdrukking, dan kan je kind zelf bepalen of de pop of het dier blij, boos of bang is. 
 3. Een typisch voorbeeld van open einde speelgoed wat eindeloos leuk blijft en met je kind mee groeit zijn houten blokken. Met het blokkenspel bouwt het kind een eigen wereld op. Naarmate kinderen meer ervaring hebben in het bouwen, groeit de fantasie, gebruiken ze meer blokken en worden de bouwsels ingewikkelder en decoratiever. 
 4. Voeg iets toe met een ongedefinieerde vorm. Kinderen geven daar gemakkelijk steeds weer een ander doel aan. 
 5. Ga voor een goede basis, de kinderen creëren vervolgens zelf het spel. Het is vaak de kracht van een aantal eenvoudige materialen, zonder te veel toeters en bellen.

Open einde speelgoed bij Wijsneus

Kom langs in onze winkel en maak kennis met onze duurzame speelgoed collectie. Het speelgoed bij Wijsneus is altijd inspirerend en fantasierijk. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact op met ons. Wij vertellen je namelijk graag nog veel meer over open einde speelgoed.

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Opening #Circus Wijsneus
  13 / Sep / 2023

  Hanneke - 21 / Mar / 2023

  Opening #Circus Wijsneus

 • Drop dates AW23
  11 / Jul / 2023

  Hanneke - 21 / Mar / 2023

  Drop dates AW23

 • Wijsneus gaat verhuizen
  26 / Apr / 2023

  Hanneke - 21 / Mar / 2023

  Wijsneus gaat verhuizen

 • Open einde speelgoed
  21 / Mar / 2023

  Hanneke - 21 / Mar / 2023

  Open einde speelgoed

 • 5 tips voor het wassen van wollen baby- en kinderkleding
  01 / Feb / 2023

  Hanneke - 21 / Mar / 2023

  5 tips voor het wassen van wollen baby- en kinderkleding

 • Spelen met blokken
  21 / Nov / 2022

  Hanneke - 21 / Mar / 2023

  Spelen met blokken

 • Loose Parts Play - wat en waarom?
  01 / Sep / 2022

  Hanneke - 21 / Mar / 2023

  Loose Parts Play - wat en waarom?

 • Gouden tips voor een duurzaam Sinterklaasfeest
  01 / Sep / 2021

  Hanneke - 21 / Mar / 2023

  Gouden tips voor een duurzaam Sinterklaasfeest

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wijsneus 9.7 / 10 - 300 Reviews @ Feedback Company
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »